Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Očistěte cibule, rozřízněte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci ohřejte přepuštěné máslo. Cibuli opékejte na nižší teplotě, dokud nebude...

Ingredience aneb co potřebujete

6 ks červené cibule
3 lžíce přepuštěného másla (nebo mix olivového oleje a másla)
1 lžíce třtinového cukru
sůl, pepř
6 větviček čerstvého tymiánu
2 ks bobkového listu
200 ml suchého bílého vína
1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
1 ks francouzské bagety
200 g sýru Grand Castelli

Postup vaření podle receptu

Očistěte cibule, rozkrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zahřejte přepuštěné máslo. Cibuli smažte na nižším ohni, dokud nebude měkká a sklovitá, občas ji promíchejte.

Smíchejte cukr a nechte cibuli zhnědnout. Následně přidejte sůl, pepř, tři větvičky tymiánu, bobkový list a všechno přelijte vínem. Uvařte do zhoustnutí a poté přidejte vývar. Vařte zhruba 20 minut.

Mezitím nakrájejte bagety na silnější plátky a osmahněte je na přepuštěném másle z obou stran do zlatova. Přeneste je na plech, posypte zbývajícím tymiánem a navrch přidejte nastrouhaný sýr.

Plech vložte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nezačne tavit. Hotovou cibulačku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek a při servírování ozdobte zapečenými bagetami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka je tradiční pokrm z francouzské kuchyně, který vyniká svou bohatou chutí a jednoduchými ingrediencemi. Hlavními složkami jsou karamelizované cibule, hovězí vývar, bílé víno a krutonky, často posypané sýrem. Polévka se připravuje tak, že se cibule pomalu opéká, až zkaramelizuje, čímž získá sladší a intenzivní chuť. Poté se směs zalije vývarem a dochutí kořením. Servíruje se horká, obvykle zapečená s vrstvou sýra, což dodává pokrmu jedinečný charakter a aroma.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, restování, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, slané, snadný, polévky, pro začátečníky, zeleninové, pečení, bylinky, francouzská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Francouzská cibulová polévka.

Přidat komentář