Francouzská cibulová polévka

Očistěte cibule, rozřízněte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci ohřejte přepuštěné máslo. Cibuli opékejte na nižší teplotě, dokud nebude...
Ingredience aneb co potřebujete
6 ks červené cibule
3 lžíce přepuštěného másla (nebo mix olivového oleje a másla)
1 lžíce třtinového cukru
sůl, pepř
6 větviček čerstvého tymiánu
2 ks bobkového listu
200 ml suchého bílého vína
1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
1 ks francouzské bagety
200 g sýru Grand Castelli
Postup vaření podle receptu
Očistěte cibule, rozkrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zahřejte přepuštěné máslo. Cibuli smažte na nižším ohni, dokud nebude měkká a sklovitá, občas ji promíchejte.
Smíchejte cukr a nechte cibuli zhnědnout. Následně přidejte sůl, pepř, tři větvičky tymiánu, bobkový list a všechno přelijte vínem. Uvařte do zhoustnutí a poté přidejte vývar. Vařte zhruba 20 minut.
Mezitím nakrájejte bagety na silnější plátky a osmahněte je na přepuštěném másle z obou stran do zlatova. Přeneste je na plech, posypte zbývajícím tymiánem a navrch přidejte nastrouhaný sýr.
Plech vložte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nezačne tavit. Hotovou cibulačku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek a při servírování ozdobte zapečenými bagetami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka je tradiční pokrm z francouzské kuchyně, který vyniká svou bohatou chutí a jednoduchými ingrediencemi. Hlavními složkami jsou karamelizované cibule, hovězí vývar, bílé víno a krutonky, často posypané sýrem. Polévka se připravuje tak, že se cibule pomalu opéká, až zkaramelizuje, čímž získá sladší a intenzivní chuť. Poté se směs zalije vývarem a dochutí kořením. Servíruje se horká, obvykle zapečená s vrstvou sýra, což dodává pokrmu jedinečný charakter a aroma.