Klasický ruský boršč

Boršč je populární polévka, která se v různých regionech může lišit chutí. Všechny verze však obsahují maso, zelí a červenou řepu. Ruská varianta se obvykle připravuje z hovězího masa...
Ingredience aneb co potřebujete
200 g zelí
200 g brambor
500 g hovězího masa s kostí
300 g červené řepy
5 kuliček celého černého pepře
2 bobkové listy
100 g cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
100 g mrkve
2 stroužky česneku
Postup vaření podle receptu
Vezmeme hrnec s objemem 2 až 2,5 litru.
Klíčem je dobře připravený vývar. Hovězí maso s kostí důkladně omyjeme ve studené vodě, dáme do hrnce, přilijeme studenou vodu a začneme vařit.
Několikrát přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a odstraníme pěnu. Osolíme a necháme vařit na mírném plameni přibližně 1,5 hodiny.
Deset až patnáct minut před tím, než bude vývar hotový, přidáme celý pepř a bobkový list.
Vyjmeme maso a přefiltrujeme vývar. Maso by mělo být měkké, takže ho rukama roztrháme na kousky dlouhé přibližně 2-3 cm. Můžeme ho také nakrájet na kostky.
Maso vrátíme do vývaru a zvýšíme teplotu.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky o velikosti 2x2 cm a přidáme je do vývaru. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme zhruba 15 minut.
Nakrájené zelí dáme do hrnce, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Vaříme na mírném plameni.
Mezitím, co se vaří brambory a zelí, připravíme ostatní zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrajíme na malé kostičky, mrkev a červenou řepu oškrábeme a nastrouháme.
Na pánvi zpěníme cibuli, až získá zlatou barvu, poté přidáme mrkev a chvilku ji osmahneme.
Do směsi přidáme nastrouhanou červenou řepu a ještě chvíli to všechno smažíme.
Ze hrnce, kde se vaří brambory se zelím, použijeme pouze vývar - zhruba dvě naběračky, které vlijeme do pánve. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak a vše dobře promícháme, poté necháme dusit, dokud není měkké.
Po změknutí řepy přendáme směs z pánve do hrnce a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme boršč ještě 2 minuty, poté vypneme.
Do boršče přimícháme drcený česnek a dobře promícháme. Pokrm zakryjeme pokličkou a necháme ho pod pokličkou asi 15 minut.
Tradiční ruský boršč servírujeme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Klasický ruský boršč
Klasický ruský boršč je národní pokrm, který má své kořeny v ukrajinské kuchyni, ale stal se oblíbeným po celé Rusi. Tento hustý polévkový speciál se připravuje z červené řepy, která mu dodává charakteristickou barvu a sladkou chuť. Kromě řepy obsahuje boršč také zelí, brambory, mrkev a často i maso, nejčastěji hovězí. Podává se obvykle s kysanou smetanou a čerstvým koprem, což přidává na aroma. Boršč je nejen chutný, ale také výživný a často bývá součástí tradičních slavností.