Klasický ruský boršč

Klasický ruský boršč
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 145 minut
Porce: 6

Boršč je populární polévka, která se v různých regionech může lišit chutí. Všechny verze však obsahují maso, zelí a červenou řepu. Ruská varianta se obvykle připravuje z hovězího masa...

Ingredience aneb co potřebujete

200 g zelí
200 g brambor
500 g hovězího masa s kostí
300 g červené řepy
5 kuliček celého černého pepře
2 bobkové listy
100 g cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
100 g mrkve
2 stroužky česneku

Postup vaření podle receptu

Vezmeme hrnec s objemem 2 až 2,5 litru.

Klíčem je dobře připravený vývar. Hovězí maso s kostí důkladně omyjeme ve studené vodě, dáme do hrnce, přilijeme studenou vodu a začneme vařit.

Několikrát přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a odstraníme pěnu. Osolíme a necháme vařit na mírném plameni přibližně 1,5 hodiny.

Deset až patnáct minut před tím, než bude vývar hotový, přidáme celý pepř a bobkový list.

Vyjmeme maso a přefiltrujeme vývar. Maso by mělo být měkké, takže ho rukama roztrháme na kousky dlouhé přibližně 2-3 cm. Můžeme ho také nakrájet na kostky.

Maso vrátíme do vývaru a zvýšíme teplotu.

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky o velikosti 2x2 cm a přidáme je do vývaru. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme zhruba 15 minut.

Nakrájené zelí dáme do hrnce, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Vaříme na mírném plameni.

Mezitím, co se vaří brambory a zelí, připravíme ostatní zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrajíme na malé kostičky, mrkev a červenou řepu oškrábeme a nastrouháme.

Na pánvi zpěníme cibuli, až získá zlatou barvu, poté přidáme mrkev a chvilku ji osmahneme.

Do směsi přidáme nastrouhanou červenou řepu a ještě chvíli to všechno smažíme.

Ze hrnce, kde se vaří brambory se zelím, použijeme pouze vývar - zhruba dvě naběračky, které vlijeme do pánve. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak a vše dobře promícháme, poté necháme dusit, dokud není měkké.

Po změknutí řepy přendáme směs z pánve do hrnce a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme boršč ještě 2 minuty, poté vypneme.

Do boršče přimícháme drcený česnek a dobře promícháme. Pokrm zakryjeme pokličkou a necháme ho pod pokličkou asi 15 minut.

Tradiční ruský boršč servírujeme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Klasický ruský boršč

Klasický ruský boršč je národní pokrm, který má své kořeny v ukrajinské kuchyni, ale stal se oblíbeným po celé Rusi. Tento hustý polévkový speciál se připravuje z červené řepy, která mu dodává charakteristickou barvu a sladkou chuť. Kromě řepy obsahuje boršč také zelí, brambory, mrkev a často i maso, nejčastěji hovězí. Podává se obvykle s kysanou smetanou a čerstvým koprem, což přidává na aroma. Boršč je nejen chutný, ale také výživný a často bývá součástí tradičních slavností.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (91 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, hovězí maso, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, polévky, zeleninové, zdravé, kysané zelí, zimní recepty, zelí, náročné, náročný, dušení, hovězí, ruská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Klasický ruský boršč.

Přidat komentář