Gulášová polévka z mletého masa
Tato jednoduchá polévka z mletého masa, známá jako guláš, patří mezi skvělé klenoty české kuchyně. Je rychlá na přípravu a skvěle zasytí, ať už ji podáváme jako…
Ingredience aneb co potřebujete
5 lžic oleje
1 menší cibule
4 lžičky mleté papriky
200 g mletého hovězího masa
sůl
pepř
kmín
hovězí vývar (nebo voda)
3 velké stroužky česneku
majoránka
3 větší brambory
60 g hladké mouky nebo jíška
Postup vaření podle receptu
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme mleté maso a během neustálého míchání a oddělování kousků ho restujeme, až se jednotlivé kousky od sebe oddělí. Následně přimícháme papriku, rychle ji zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Je důležité paprika jen krátce zpěníme, jinak by mohla zhořknout.
Přidáme sůl, pepř a kmín a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut. Poté přidáme nakrájené brambory, utřený česnek, ještě chvíli povaříme a následně zhoustíme. Můžeme použít suchou jíšku nebo jíšku připravenou z 4 lžic mouky a 5 lžic oleje, případně mouku rozmíchanou ve vodě.
Polévku pomalu vaříme, dokud se tuk nevytáhne na povrch. Na konci přidáme majoránku a dochutíme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Gulášová polévka z mletého masa
Gulášová polévka z mletého masa je oblíbené české jídlo, které se vyznačuje bohatou a aromatickou chutí. Tato polévka se připravuje z mletého masa, většinou hovězího, které se dusí s cibulí, česnekem a různými kořením, jako je paprika a kmín. Přidává se také zelenina, jako jsou brambory a mrkev, což dodává pokrmu výživnost a chuť. Gulášová polévka je ideální na sychravé dny a skvěle zahřeje.

Tomáš Rohlena