Zelňačka

Zelňačka
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 5

Polévka je základem a obzvlášť v teplých zimních dnech je velmi praktická. Není nic lepšího než vydatná zelňačka s bramborami nebo masem.

Ingredience aneb co potřebujete

1 lžíce sádla
1 cibule
sůl
mletý pepř
trocha octa
1 špetka cukru
2-3 lžičky červené sladké papriky
3 brambory
500 g zelí kysaného (domácího)
50 g sladké smetany (12%)
2 lžíce hladké mouky

Postup vaření podle receptu

Cibuli jemně nakrájíme a na sádle ji osmahneme, dokud nezesklovatí. Poté ji posypeme mletou paprikou a promícháme. Papriku necháme pouze krátce osmahnout.

Okamžitě přidáme trochu vody a nakrájené zelí. Uvaříme, dokud není poloměkké.

V dalším hrnci uvaříme brambory nakrájené na kostky v osolené vodě, dokud nebudou poloměkké.

Do zelí přidáme brambory i vodu, ve které se vařily. V misce smícháme sladkou smetanu (12%) s troškou vody a dvěma lžícemi hladké mouky. Za průběžného míchání ji vlijeme k zelí. Občas promícháváme a vaříme, dokud se to dobře neprovaří, zhruba 20-25 minut.

Na závěr vyzkoušíme chuť a podle potřeby přidáme několik kapek octa, trošku cukru, případně je dozdíme pepřem a pokud je to nutné, tak dosolíme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zelňačka

Zelňačka je tradiční česká polévka, která se připravuje z kysaného zelí. Jde o vydatné jídlo, které je oblíbené zejména v zimních měsících. Hlavními ingrediencemi jsou kromě zelí také brambory, uzené maso a koření, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Zelňačka se často podává s chlebem nebo domácími knedlíky. Tato polévka je nejen chutná, ale také výživná a zasytí na dlouhou dobu, což jí činí ideálním jídlem pro chladné dny.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (42 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: restování, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, levné, česká, snadný, polévky, pro začátečníky, slovenská, kysané zelí, zimní recepty, vánoce, zelí, zelné

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zelňačka.

Přidat komentář