Zelňačka
Polévka je základem a obzvlášť v teplých zimních dnech je velmi praktická. Není nic lepšího než vydatná zelňačka s bramborami nebo masem.
Ingredience aneb co potřebujete
1 lžíce sádla
1 cibule
sůl
mletý pepř
trocha octa
1 špetka cukru
2-3 lžičky červené sladké papriky
3 brambory
500 g zelí kysaného (domácího)
50 g sladké smetany (12%)
2 lžíce hladké mouky
Postup vaření podle receptu
Cibuli jemně nakrájíme a na sádle ji osmahneme, dokud nezesklovatí. Poté ji posypeme mletou paprikou a promícháme. Papriku necháme pouze krátce osmahnout.
Okamžitě přidáme trochu vody a nakrájené zelí. Uvaříme, dokud není poloměkké.
V dalším hrnci uvaříme brambory nakrájené na kostky v osolené vodě, dokud nebudou poloměkké.
Do zelí přidáme brambory i vodu, ve které se vařily. V misce smícháme sladkou smetanu (12%) s troškou vody a dvěma lžícemi hladké mouky. Za průběžného míchání ji vlijeme k zelí. Občas promícháváme a vaříme, dokud se to dobře neprovaří, zhruba 20-25 minut.
Na závěr vyzkoušíme chuť a podle potřeby přidáme několik kapek octa, trošku cukru, případně je dozdíme pepřem a pokud je to nutné, tak dosolíme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zelňačka
Zelňačka je tradiční česká polévka, která se připravuje z kysaného zelí. Jde o vydatné jídlo, které je oblíbené zejména v zimních měsících. Hlavními ingrediencemi jsou kromě zelí také brambory, uzené maso a koření, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Zelňačka se často podává s chlebem nebo domácími knedlíky. Tato polévka je nejen chutná, ale také výživná a zasytí na dlouhou dobu, což jí činí ideálním jídlem pro chladné dny.

Tomáš Rohlena