Omáčka z řapíkatého celeru

Mrkev a celer (nať si ponecháme) nakrájíme na malé kusy, cibuli a česnek jemně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli s česnekem, dokud nezměknou. Poté přidáme…
Ingredience aneb co potřebujete
1 celý řapíkatý celer
1 mrkev
1 velká cibule
1 větší stroužek česneku
1 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
cca 700 ml masového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
60-80 g strouhané Nivy
2 kuličky nového koření
sůl
pepř
Postup vaření podle receptu
Mrkev a celer nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek na jemno. Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme cibuli s česnekem, dokud nezměknou. Poté přidáme celer, mrkev, sůl a koření a vše restujeme přibližně pět minut, dokud se celer příjemně neprovoní.
Přidáme mouku a chvíli mícháme. Podlijeme vývarem tak, aby pokrýval i celer. Promícháme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Občas zamícháme. Měkkou zeleninu (bez nového koření) rozmixujeme dohladka. Hustotu podle potřeby doladíme vývarem.
Do směsi přidáme sýr a po jeho rozpuštění přidáme smetanu. Chvíli necháme povařit. Na závěr přimícháme jemně nasekanou celerovou nať a omáčku ochutíme. Servírujeme s vařenými bramborami nebo k těstovinám.
Co jste ještě nevěděli o receptu Omáčka z řapíkatého celeru
Omáčka z řapíkatého celeru je lahodný a zdravý pokrm, který vyniká svojí jemnou chutí a svěží vůní. Tento pokrm je skvělou volbou pro milovníky zeleniny a vegetariánské kuchyně. Řapíkatý celer se vaří společně s bylinkami a kořením, což mu dodává jedinečný šmrnc. Omáčka se skvěle hodí k těstovinám, masu nebo jako dip k zelenině. Díky nízkému obsahu kalorií je ideální pro ty, kteří dbají na zdravý životní styl.