Povidla pečená v troubě

Povidla pečená v troubě
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 300 minut
Porce: 1

S přicházejícím podzimem nastává čas švestek. Pokud už máme dost koláčů a nechystáme se na pálení slivovice, povidla jsou vynikající alternativou, jak…

Ingredience aneb co potřebujete

3,5 kg vypeckovaných švestek
700 g cukru krystal
šťáva z 1 citronu (nebo 100 ml octa)
rum

Postup vaření podle receptu

Půlené a vypeckované švestky dáme do hlubokého plechu, který můžeme vyložit pečicím papírem. Posypeme je cukrem, přilijeme citronovou šťávu nebo ocet a necháme odpočívat 12 až 24 hodin.

Plech dáme do trouby, nastavíme na nejvyšší teplotu (250 °C) a pečeme přibližně jednu hodinu.

Následně si vybereme jednu z dvou možností.

Možnost 1: Snížíme teplotu na 150 °C a pečeme přibližně 4 hodiny. Nemícháme.

Necháme vychladnout, a poté rozmixujeme tyčovým mixérem nebo pomůckou na šťouchání brambor.

Pokud jsou povidla příliš řídká, přemístíme je do hrnce a na slabém plameni je za občasného promíchání vaříme, dokud nezhoustnou.

Horkou směs naléváme do suchých a čistých skleniček a na vrch každé přidáme lžíci rumu.

Důkladně vyčistíme okraje sklenic, uzavřeme je a na přibližně 5 minut je otočíme dnem vzhůru.

Pokud chceme nahradit rum kvalitnějším destilátem, nejlépe slivovicí, nalijeme lžíci do víčka a zapálíme. Poté rychle uzavřeme víčkem sklenici. Destilát se dostane na povrch povidel a chvíli hoří, dokud má přístup kyslíku, což sterilizuje prostor mezi povidly a víčkem, čímž se povidla uchovají. Jakmile víčko uzavřeme, plamen zhasne.

Možnost 2: Snížíme teplotu na 50 °C a pečeme po dobu 8-10 hodin (idealně přes noc). Nemícháme.

Poté můžeme, ale nemusíme, povidla rozmixovat. Horká je naplníme do čistých a suchých sklenic a na vrch každé dáme lžíci rumu.

Pečlivě vyčistíme okraje sklenic, uzavřeme je víčky a otočíme na pět minut dnem vzhůru.

Znovu můžeme vyčistit pomocí zahřátého destilátu (viz bod 9).

Co jste ještě nevěděli o receptu Povidla pečená v troubě

Povidla pečená v troubě jsou tradiční českou pochoutkou, která se připravuje z švestek. Tento postup zahrnuje pomalé pečení, které umožňuje ovoci uvolnit všechny své sladké chutě a vůně. Povidla se často podávají na chlebu, koláčích nebo jako náplň do různých dezertů. Výhodou pečených povidel je, že si uchovávají přírodní aroma a skvělou konzistenci. Tato lahodná pochoutka je oblíbená nejen v zimních měsících, ale také jako součást kulinářských tradic po celý rok.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (58 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zavařování
Štítky: zavařování, snadné, běžný den, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, sladké, podzimní, zavařeniny, džemy, marmelády a povidla, ovocné zavařeniny, švestky

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Povidla pečená v troubě.

Přidat komentář