Štěpánská hovězí pečeně

Hovězí pečeně na Štěpána je oblíbené vánoční jídlo, které se servíruje na druhý svátek vánoční, kdy se slaví Štěpán. Maso je proloženo slaninou a…
Ingredience aneb co potřebujete
750 g kvalitního zadního hovězího masa
25 g uzené slaniny (špeku)
1 lžíce hořčice
2 vejce natvrdo
sůl
mletý pepř
150 g cibule
90 g sádla
70 g hladké mouky (na zahuštění)
Postup vaření podle receptu
Hovězí špalík prohloubíme a naplníme hranolky slaniny, ve středu uděláme zářez a vymažeme ho hořčicí.
Do připraveného otvoru v mase vmáčkneme obě uvařená a oloupaná vejce a otvor uzavřeme kovovou jehlou na závitky, nebo můžeme maso svázat provázkem. Opepříme a osolíme.
Ošetříme cibuli a nakrájíme ji na větší kousky.
Na horkém sádle v pekáčku osmažíme nakrájenou cibuli do jemně růžové barvy, poté přidáme maso a opečeme ho ze všech stran.
Poté zalijeme horkou vodou, zakryjeme pekáč a pečeme v troubě, dokud maso nezměkne. Během pečení maso otáčíme a podléváme vypečenou šťávou. Případně přidáváme vodu, pokud je to potřeba.
Měkké maso vyndáme, šťávu osmahneme na tuku, přisypeme mouku, krátce opražíme a za neustálého míchání metličkou přilijeme vodu.
Občas zamícháme a pomalu vaříme přibližně 25 minut. Nakonec scedíme šťávu.
Maso nakrájíme na kusy a servírujeme s knedlíkem, polité omáčkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Štěpánská hovězí pečeně
Štěpánská hovězí pečeně je tradiční české jídlo, které se vyznačuje šťavnatým a jemným masem. Obvykle se připravuje z hovězího zadního masa, které je pomalu pečeno s kořením, cibulí a mrkví. Tento pokrm se často podává s knedlíky a omáčkou z výpeku, což z něj činí oblíbenou součást svátečních rodinných obědů. Štěpánská hovězí pečeně je nejen chutná, ale také výživná, a díky své chuti si získala srdce mnoha českých gurmánů.