Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 150 minut
Porce: 7

Hovězí pečeně na Štěpána je oblíbené vánoční jídlo, které se servíruje na druhý svátek vánoční, kdy se slaví Štěpán. Maso je proloženo slaninou a…

Ingredience aneb co potřebujete

750 g kvalitního zadního hovězího masa
25 g uzené slaniny (špeku)
1 lžíce hořčice
2 vejce natvrdo
sůl
mletý pepř
150 g cibule
90 g sádla
70 g hladké mouky (na zahuštění)

Postup vaření podle receptu

Hovězí špalík prohloubíme a naplníme hranolky slaniny, ve středu uděláme zářez a vymažeme ho hořčicí.

Do připraveného otvoru v mase vmáčkneme obě uvařená a oloupaná vejce a otvor uzavřeme kovovou jehlou na závitky, nebo můžeme maso svázat provázkem. Opepříme a osolíme.

Ošetříme cibuli a nakrájíme ji na větší kousky.

Na horkém sádle v pekáčku osmažíme nakrájenou cibuli do jemně růžové barvy, poté přidáme maso a opečeme ho ze všech stran.

Poté zalijeme horkou vodou, zakryjeme pekáč a pečeme v troubě, dokud maso nezměkne. Během pečení maso otáčíme a podléváme vypečenou šťávou. Případně přidáváme vodu, pokud je to potřeba.

Měkké maso vyndáme, šťávu osmahneme na tuku, přisypeme mouku, krátce opražíme a za neustálého míchání metličkou přilijeme vodu.

Občas zamícháme a pomalu vaříme přibližně 25 minut. Nakonec scedíme šťávu.

Maso nakrájíme na kusy a servírujeme s knedlíkem, polité omáčkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně je tradiční české jídlo, které se vyznačuje šťavnatým a jemným masem. Obvykle se připravuje z hovězího zadního masa, které je pomalu pečeno s kořením, cibulí a mrkví. Tento pokrm se často podává s knedlíky a omáčkou z výpeku, což z něj činí oblíbenou součást svátečních rodinných obědů. Štěpánská hovězí pečeně je nejen chutná, ale také výživná, a díky své chuti si získala srdce mnoha českých gurmánů.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (52 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: hovězí maso, restování, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, pečení, zimní recepty, náročné, náročný

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Štěpánská hovězí pečeně.

Přidat komentář