Svatomartinská husa

Pečenou husu u nás obvykle děláme na svátek svatého Martina. Husu rozdělíme na porce a hojně ji osolíme a posypeme kmínem. Tajemství šťavnaté a…
Ingredience aneb co potřebujete
1 husa (4-5 kg s droby)
200 ml vody
sůl
kmín
200 ml vody
Postup vaření podle receptu
Husu důkladně umyjeme a osušíme. Poté ji rozporcujeme na stehna, prsa a ramena. Opatrně odstraníme kůži z krku a naplníme ji husím žaludkem, srdcem a játry.
Každou porci důkladně osolíme zvenčí i uvnitř a hojně posypeme kmínem. Pak je dáme do pekáče a přilijeme 200 ml vody.
Pekáč zakryjeme víkem a husu pečeme po celých 8 hodin na nejnižší možnou teplotu v plynové troubě. V elektrické troubě nastavíme teplotu na 120 °C. Někdy neotevíráme a neopravujeme poklici, pouze si vychutnáváme omamnou vůni.
Na konci sundáme víko pekáče a necháme husu dopéct přibližně 15 minut, aby se udělala pěkně křupavá kůrka. Ideálními přílohami jsou jak červené, tak bílé zelí a knedlíky podle preference (bramborové, houskové nebo karlovarské).
Co jste ještě nevěděli o receptu Svatomartinská husa
Svatomartinská husa je tradiční české jídlo, které se připravuje na svátek svatého Martina 11. listopadu. Tento pokrm symbolizuje konec sklizně a příchod zimy. Husa se obvykle peče do zlatova a podává se s knedlíky, zelím a červeným vínem. Kromě toho se k jídlu mohou servírovat i další přílohy, jako jsou brambory nebo jablka. Svatomartinská husa je vyhlášená svou vynikající chutí a šťavnatým masem, a je oblíbenou součástí českých rodinných oslav a gastronomických tradic.