Svatomartinská husa

Svatomartinská husa
Doba přípravy: 480 minut
Doba vaření: 480 minut
Porce: 6

Pečenou husu u nás obvykle děláme na svátek svatého Martina. Husu rozdělíme na porce a hojně ji osolíme a posypeme kmínem. Tajemství šťavnaté a…

Ingredience aneb co potřebujete

1 husa (4-5 kg s droby)
200 ml vody
sůl
kmín
200 ml vody

Postup vaření podle receptu

Husu důkladně umyjeme a osušíme. Poté ji rozporcujeme na stehna, prsa a ramena. Opatrně odstraníme kůži z krku a naplníme ji husím žaludkem, srdcem a játry.

Každou porci důkladně osolíme zvenčí i uvnitř a hojně posypeme kmínem. Pak je dáme do pekáče a přilijeme 200 ml vody.

Pekáč zakryjeme víkem a husu pečeme po celých 8 hodin na nejnižší možnou teplotu v plynové troubě. V elektrické troubě nastavíme teplotu na 120 °C. Někdy neotevíráme a neopravujeme poklici, pouze si vychutnáváme omamnou vůni.

Na konci sundáme víko pekáče a necháme husu dopéct přibližně 15 minut, aby se udělala pěkně křupavá kůrka. Ideálními přílohami jsou jak červené, tak bílé zelí a knedlíky podle preference (bramborové, houskové nebo karlovarské).

Co jste ještě nevěděli o receptu Svatomartinská husa

Svatomartinská husa je tradiční české jídlo, které se připravuje na svátek svatého Martina 11. listopadu. Tento pokrm symbolizuje konec sklizně a příchod zimy. Husa se obvykle peče do zlatova a podává se s knedlíky, zelím a červeným vínem. Kromě toho se k jídlu mohou servírovat i další přílohy, jako jsou brambory nebo jablka. Svatomartinská husa je vyhlášená svou vynikající chutí a šťavnatým masem, a je oblíbenou součástí českých rodinných oslav a gastronomických tradic.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (48 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Drůbeží maso
Štítky: drůbeží maso, oběd, snadné, sváteční / nedělní, slané, česká, snadný, slovenská, bezlepkové, pečení, podzimní, zimní recepty, husí maso, svatomartinské

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Svatomartinská husa.

Přidat komentář