Vegetariánské delikátní rizoto

Vegetariánské delikátní rizoto
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Všechny sušené houby promícháme a zalijeme je vroucí vodou, přičemž použijeme alespoň 1 litr, aby houby zůstaly pod vodou i po nabobtnání. Necháme je v této vodě po dobu jedné hodiny. Vodu…

Ingredience aneb co potřebujete

700 ml rýže parboiled (ano ml, odměřte v odměrce)
500 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
30 g Jidášova ucha
1 hrst sušených hub (když nemáte, nevadí)
1 větší cibule
zeleninový bujón na 750 ml vody
pepř, sůl
kurkuma, chilli

Postup vaření podle receptu

Všechny sušené houby smícháme a přelijeme je vroucí vodou, minimálně 1 litr, aby byly houby celé ponořené i po napuštění vodou. Necháme je v této vodě po dobu jedné hodiny. Vodu nevyhazujeme!

Rýži dáme do hrnce a přilijeme 770 ml vody, což je o 10 % více, než je objem rýže (na 500 ml rýže bychom potřebovali 550 ml vody). Přikryjeme víkem, osolíme a vaříme stejně jako rýži na sushi, tedy 9 minut na nejnižším plameni po dosažení varu, poté zvýšíme plamen na střední a vaříme další 4 minuty. Poté vypneme sporák a necháme rýži ještě 15 minut přikrytou. Je důležité, aby rýže zůstala během celého procesu zakrytá!

Než bude rýže hotová, připravíme si směs zeleniny a hub. Na rozpáleném oleji rychle osmahneme nakrájenou cibuli. Poté přidáme veškerou zeleninu, nakrájené houby, koření a bujón. Trochu podlijeme vodou a dusíme to 15 minut. Nakonec vše důkladně promícháme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vegetariánské delikátní rizoto

Vegetariánské delikátní rizoto je chutný a zdravý pokrm, který potěší nejen vegetariány, ale i všechny milovníky dobrého jídla. Jeho základ tvoří krémové rýže Arborio, která se pomalu vaří ve vývaru a je obohacena čerstvou zeleninou, jako jsou houby, papriky a cuketa. Pro větší chuť se do rizota přidává čerstvé bylinky a parmazán, který dodává výraznou jemnost. Tento pokrm je ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři a nabízí nekonečné možnosti variací podle aktuální sezóny. Užijte si jedinečné spojení chutí!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (24 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vegetariánské
Štítky: restování, vaření, oběd, snadné, rychlé, běžný den, večeře, do 100 korun, levné, česká, snadný, bezmasá jídla, zimní recepty, vegetarianské

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vegetariánské delikátní rizoto.

Přidat komentář