Vepřové žebírko na žampionech

Vepřové žebírko na žampionech
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 6

Vepřová žebírka trochu pomačkáme a na okrajích je nařízneme, aby se při opékání nezkroutily. Poté je z obou stran osolíme a opepříme čerstvým kořením.

Ingredience aneb co potřebujete

6 ks vepřových žebírek (kotleta s kostí)
20 dkg uzené slaniny (Lopenická)
3/4 kg malých čerstvých žampionů
1 velká cibule
hladká mouka
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř čtyř barev
100 g vepřového sádla
vývar

Postup vaření podle receptu

Vepřová žebírka mírně naklepeme a na krajích je nařízneme, aby se maso během opékání nezkroutilo. Osolíme je a posypeme čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem z obou stran.

Na steakové pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a maso z obou stran důkladně orestujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté opečené maso přesuneme do většího hrnce.

Do tuku z masa přidáme na kostky pokrájenou slaninu a počkáme, až se vypeče. Jakmile je slanina hotová, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme ji, dokud nezíská lehce hnědou barvu.

Pokud je cibule hezky zlatavá, přidáme očištěné žampiony. Ty předtím umyjeme, zakápneme citronem, necháme asi 3 minuty působit a pak je propláchneme pod vodou, abychom odstranili kyselost. Takto upravené žampiony zůstanou pěkně světlé a křupavé.

Celé malé žampiony necháme tak, střední jenom překrojíme na půlky a velké nakrájíme na silnější plátky. Na chvíli prohřejeme žampiony s cibulí a slaninou a poté je přidáme k masu do hrnce.

Přidáme k mletému masu vývar tak, aby maso bylo téměř ponořené, a dusíme ho s houbami přibližně 30 minut.

Měkké maso vyndáme a do šťávy přidáme dvě lžíce hladké mouky rozmíchané s malým množstvím vody. Tímto směs zahustíme a vaříme alespoň 15 minut při častém míchání. Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem nebo bramborami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřové žebírko na žampionech

Vepřové žebírko na žampionech je lahodný pokrm, který potěší milovníky masa i hub. Šťavnatá žebírka se pečou do zlatova a kombinují se s jemnými, chuťově výraznými žampiony. Tato kombinace vytváří bohatou a sytou omáčku, která se výborně hodí k čerstvému chlebíku nebo bramborům. Pokrm je ideální volbou pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitosti. Doplněný čerstvými bylinkami a česnekem dodává jídlu extra porci chuti a aroma, které vás ohromí.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (42 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, podzimní, zimní recepty, dušení, večírky a oslavy, středně náročný

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vepřové žebírko na žampionech.

Přidat komentář