Vepřové žebírko na žampionech
Vepřová žebírka trochu pomačkáme a na okrajích je nařízneme, aby se při opékání nezkroutily. Poté je z obou stran osolíme a opepříme čerstvým kořením.
Ingredience aneb co potřebujete
6 ks vepřových žebírek (kotleta s kostí)
20 dkg uzené slaniny (Lopenická)
3/4 kg malých čerstvých žampionů
1 velká cibule
hladká mouka
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř čtyř barev
100 g vepřového sádla
vývar
Postup vaření podle receptu
Vepřová žebírka mírně naklepeme a na krajích je nařízneme, aby se maso během opékání nezkroutilo. Osolíme je a posypeme čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem z obou stran.
Na steakové pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a maso z obou stran důkladně orestujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté opečené maso přesuneme do většího hrnce.
Do tuku z masa přidáme na kostky pokrájenou slaninu a počkáme, až se vypeče. Jakmile je slanina hotová, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme ji, dokud nezíská lehce hnědou barvu.
Pokud je cibule hezky zlatavá, přidáme očištěné žampiony. Ty předtím umyjeme, zakápneme citronem, necháme asi 3 minuty působit a pak je propláchneme pod vodou, abychom odstranili kyselost. Takto upravené žampiony zůstanou pěkně světlé a křupavé.
Celé malé žampiony necháme tak, střední jenom překrojíme na půlky a velké nakrájíme na silnější plátky. Na chvíli prohřejeme žampiony s cibulí a slaninou a poté je přidáme k masu do hrnce.
Přidáme k mletému masu vývar tak, aby maso bylo téměř ponořené, a dusíme ho s houbami přibližně 30 minut.
Měkké maso vyndáme a do šťávy přidáme dvě lžíce hladké mouky rozmíchané s malým množstvím vody. Tímto směs zahustíme a vaříme alespoň 15 minut při častém míchání. Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřové žebírko na žampionech
Vepřové žebírko na žampionech je lahodný pokrm, který potěší milovníky masa i hub. Šťavnatá žebírka se pečou do zlatova a kombinují se s jemnými, chuťově výraznými žampiony. Tato kombinace vytváří bohatou a sytou omáčku, která se výborně hodí k čerstvému chlebíku nebo bramborům. Pokrm je ideální volbou pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitosti. Doplněný čerstvými bylinkami a česnekem dodává jídlu extra porci chuti a aroma, které vás ohromí.

Tomáš Rohlena