Zvěřinová panenka (hřbet) s houbovou omáčkou
Maso nejprve osušíme, odstraníme blány, osolíme a opepříme. Následně ho z každé strany osmahneme na horkém oleji. Pak ho dáme na přibližně 5 minut do rozehřáté trouby.
Ingredience aneb co potřebujete
panenka (nebo vykostěný hřbet - já použila z jelena)
10 dkg slaniny
10 dkg hub
1 šalotka
6 ks sušených naložených rajčat
1 stroužek česneku
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
zelená petrželka
sůl
pepř
olej
1/2 dcl sladké smetany
Postup vaření podle receptu
Maso osušujeme, zbavíme blan, okořeníme solí a pepřem a poté orestujeme ze všech stran na horkém oleji.
Následně dáme do předehřáté trouby na 200°C asi na 5 minut dopéct.
Nejprve si připravíme omáčku. Na slanině osmahneme šalotku, necháme ji mírně zhnědnout, poté přidáme houby, nakrájená sušená rajčata, tymián a rozmarýn. Trochu podlijeme a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme nasekaný česnek a zamícháme smetanu na zjemnění (nemusí být). Na závěr vmícháme ještě nasekanou petrželku a krátce prohřejeme.
Vyjmeme panenku z trouby a servírujeme ji na talíř s omáčkou, já ji podávala se šťouchanými bramborami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zvěřinová panenka (hřbet) s houbovou omáčkou
Zvěřinová panenka, známá také jako hřbet, je lahodný a vysoce ceněný kus masa, který se vyznačuje jemnou chutí a křehkostí. Doplněná houbovou omáčkou, která umocňuje její přirozenou chuť, vytváří dokonalou harmonii mezi masem a přírodními ingrediencemi. Houbová omáčka, vyrobená z čerstvých lesních hub, smetany a koření, dodává pokrmu bohatou, zemitou chuť. Tato kombinace je ideálním vyvrcholením každé slavnostní večeře a potěší jak milovníky zvěřiny, tak i všechny gurmány.

Tomáš Rohlena