Domácí sušená rajčata

Nadměrné množství rajčat lze skvěle zpracovat sušením. K tomu vám ani nemusí sloužit sušička, poradíte si i s troubou. Zkuste si připravit domácí sušená…
Ingredience aneb co potřebujete
1 dávka zralých rajčat
slunečnicový olej
olivový oleje
čerstvý česnek dle chuti
středomořské bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka)
kapary, houby dle chuti
Postup vaření podle receptu
Rajčata, nejlépe zralá, ale stále pevná, nakrájíme na poloviny a položíme je na plech s pečicím papírem řezem nahoru. Pokud máme troubu s horkovzdušným systémem, sušíme je na 105 °C, nebo můžeme použít režim horní a dolní ohřev a sušit je na 120 °C.
Přibližně každých třicet minut se podíváme, jestli se rajčata nepálí nebo nejsou příliš suchá. Někdy z rajčat vyteče hodně šťávy, která se zkaramelizuje, a je třeba vyměnit pečicí papír, aby se rajčata nepřipékala.
Sušení větších a zralých rajčat trvá přibližně 4 hodiny při použití horkovzdušného programu, zatímco při horním a dolním ohřevu se doba prodlouží na asi 7-8 hodin. Tato doba je pouze orientační a může se měnit podle velikosti a zralosti rajčat. Rajčata jsou správně usušená, když jsou suchá, ale stále měkká a uvnitř nekluzká. Okraje by měly být pěkně ohnuté dovnitř, ale neměly by být spálené. Taková rajčata pak plynule vyjmeme z trouby.
Až budou všechna rajčata vysušená, nachystáme si čisté a suché sklenice na jejich uskladnění.
Do hrnce vlijeme oleje v rovnoměrném poměru 1:1 a přidáme oloupaný česnek nakrájený na tenké plátky spolu s bylinkami. Pomalu zahříváme, dokud olej nezahřeje, ale nesmí začít vařit. Tento proces trvá přibližně 5 minut, poté hrnec sundáme z plotny.
Olejový nálev necháme asi pět minut odležet, poté jím přelijeme rajčata, která postupně skládáme do připravených sklenic. Sklenice důkladně utřeme a uzavřeme čistými víčky.
Před jídlem necháme rajčata minimálně sedm dní odpočívat. Skladujeme je na chladném a tmavém místě.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí sušená rajčata
Domácí sušená rajčata jsou lahodnou a zdravou pochoutkou, kterou si můžete snadno připravit v pohodlí domova. Rajčata se nakrájejí na plátky, osolí se a suší se pomalu na slunci nebo v troubě. Tento proces koncentruje jejich chuť a aromatické vůně, které se skvěle hodí do salátů, těstovin nebo jako ozdoba na chlebíčky. Domácí sušená rajčata přinášejí do pokrmů nejen vynikající chuť, ale také spoustu vitamínů a antioxidantů. Uložena v oleji mohou být chutným dárkem nebo skvělým doplňkem do vaší kuchyně.