Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem

Vepřové maso nakrájíme na drobné kousky. Osolíme, ochutíme čerstvě mletým pepřem a drceným kmínem. Do hrnce rozpálíme lžíci sádla a přidáme maso.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg vepřového masa (kýta nebo plecko)
1/2 kg čerstvého hrášku
2 cibule
1/2 svazku pažitky
2 dcl sladké smetany
hladká mouka
1/2 litru vývaru z kostí
sádlo
máslo
sůl
pepř
Postup vaření podle receptu
Vepřové maso rozkrájíme na drobné kousky.
Přidáme sůl, čerstvý mletý pepř a drcený kmín.
Na pánvi rozpálíme lžíci sádla a přidáme jemně nasekanou cibuli. Poté vložíme maso a rychle je osmahneme, aby si zachovalo šťavnatost.
Po opečení masa zalijeme zhruba do tří čtvrtin vývarem a dusíme pod poklicí, dokud nezměkne.
Do směsi přidáme smetanu a čerstvý vyloupaný hrášek, poté necháme ještě 10 minut jemně vařit.
Odebereme část omáčky a v vhodné nádobě rozmixujeme čerstvou pažitku pomocí ponorného mixéru, čímž získáme jemně zelenou omáčku.
Následně vrátíme zpět do hrnce a zamícháme.
Po provaření lehce vmícháme dvě oříšky másla a podle potřeby a chuti můžeme jídlo zahustit nebo jen dochutit solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo s opečenými bramborovými plátky, které ozdobíme kousky vařené mrkve, šalotky, sekaným rozmarýnem a několika kuličkami čerstvého hrášku. Vše krátce opečeme před servírováním, čímž se příloha stane barevnější.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem
Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem jsou výjimečné jídlo, které spojuje jemnost masa a krémovost smetany. Vepřové maso se nejprve pomalu dusí, až získá měkkou a šťavnatou strukturu, zatímco smetana dodává pokrmu bohatou chuť. Hrášek přidává svěžest a kontrast, čímž obohacuje celkový zážitek. Toto jídlo se skvěle hodí k těstovinám, rýži nebo čerstvému chlebíku, což je ideální kombinace pro dokonalý oběd či večeři. Vytvořte si doma tuto lahodnou specialitu a potěšte své blízké chutí tradiční české kuchyně.