Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem

Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 6

Vepřové maso nakrájíme na drobné kousky. Osolíme, ochutíme čerstvě mletým pepřem a drceným kmínem. Do hrnce rozpálíme lžíci sádla a přidáme maso.

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg vepřového masa (kýta nebo plecko)
1/2 kg čerstvého hrášku
2 cibule
1/2 svazku pažitky
2 dcl sladké smetany
hladká mouka
1/2 litru vývaru z kostí
sádlo
máslo
sůl
pepř

Postup vaření podle receptu

Vepřové maso rozkrájíme na drobné kousky.

Přidáme sůl, čerstvý mletý pepř a drcený kmín.

Na pánvi rozpálíme lžíci sádla a přidáme jemně nasekanou cibuli. Poté vložíme maso a rychle je osmahneme, aby si zachovalo šťavnatost.

Po opečení masa zalijeme zhruba do tří čtvrtin vývarem a dusíme pod poklicí, dokud nezměkne.

Do směsi přidáme smetanu a čerstvý vyloupaný hrášek, poté necháme ještě 10 minut jemně vařit.

Odebereme část omáčky a v vhodné nádobě rozmixujeme čerstvou pažitku pomocí ponorného mixéru, čímž získáme jemně zelenou omáčku.

Následně vrátíme zpět do hrnce a zamícháme.

Po provaření lehce vmícháme dvě oříšky másla a podle potřeby a chuti můžeme jídlo zahustit nebo jen dochutit solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo s opečenými bramborovými plátky, které ozdobíme kousky vařené mrkve, šalotky, sekaným rozmarýnem a několika kuličkami čerstvého hrášku. Vše krátce opečeme před servírováním, čímž se příloha stane barevnější.

Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem

Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem jsou výjimečné jídlo, které spojuje jemnost masa a krémovost smetany. Vepřové maso se nejprve pomalu dusí, až získá měkkou a šťavnatou strukturu, zatímco smetana dodává pokrmu bohatou chuť. Hrášek přidává svěžest a kontrast, čímž obohacuje celkový zážitek. Toto jídlo se skvěle hodí k těstovinám, rýži nebo čerstvému chlebíku, což je ideální kombinace pro dokonalý oběd či večeři. Vytvořte si doma tuto lahodnou specialitu a potěšte své blízké chutí tradiční české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.5/5 (30 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: Zelenina, vepřové maso, luštěniny, omáčky, restování, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, snadný, dušení, smetanová, zeleninové omáčky

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem.

Přidat komentář