Hrachová polévka

Hrachová polévka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 130 minut
Porce: 1

Hrachové polévky si získaly oblibu díky své schopnosti zasytit, vynikající chuti a zdravotním přínosům. Tento recept na hrachovou polévku můžeme obohatit o osmahnutou uzeninu a…

Ingredience aneb co potřebujete

300 g hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
1 menší cibule
kousek celeru
1 malá mrkev
1 petržel
200 g hrachu
100 g sádla (nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej)
80 g hladké mouky
mletý pepř
česnek
sůl
majoránka
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

Postup vaření podle receptu

Začneme s vařením vývaru z kostí ve slané vodě a během vaření pravidelně odstraňujeme pěnu.

Nakonec přidáme celé kuličky pepře, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme, dokud se nepromění na měkkou hmotu. Uvařený vývar přefiltrujeme.

Hrách je potřeba nejlépe den předem namočit, poté slijeme původní vodu, přidáme čerstvou a vaříme do měkka. Nakonec ho prolisujeme nebo rozmixujeme.

Z části sádla a mouky vytvoříme jíšku a za stálého míchání metlou pomalu přidáme vývar z kostí a vaříme.

Po půl hodině přimícháme rozmačkaný hrášek, mletý pepř a pokračujeme v pomalém vaření.

Na konci vaření přidáme rozmačkaný česnek a drcenou majoránku. Můžeme také přidat trochu polévkového koření, ale není to nutné.

Servírujeme s opečeným rohlíkem nebo žemlí a posypeme petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová polévka

Hrachová polévka je oblíbeným pokrmem, který se tradičně připravuje z sušeného hrachu. Tato zdravá polévka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což ji činí výživnou volbou pro všechny. Příprava je jednoduchá: hrachu se obvykle vaří s cibulí, mrkví a kořením, až změkne a vytvoří krémovou konzistenci. Podává se často s kousky uzeného masa nebo chlebem, což dodává pokrmu na chuti. Hrachová polévka je populární zejména v zimních měsících, kdy zahřeje a zasytí.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (42 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: luštěniny, vaření, oběd, snadné, běžný den, česká, snadný, polévky, luštěninové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hrachová polévka.

Přidat komentář