Hrachová polévka

Hrachové polévky si získaly oblibu díky své schopnosti zasytit, vynikající chuti a zdravotním přínosům. Tento recept na hrachovou polévku můžeme obohatit o osmahnutou uzeninu a…
Ingredience aneb co potřebujete
300 g hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
1 menší cibule
kousek celeru
1 malá mrkev
1 petržel
200 g hrachu
100 g sádla (nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej)
80 g hladké mouky
mletý pepř
česnek
sůl
majoránka
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Postup vaření podle receptu
Začneme s vařením vývaru z kostí ve slané vodě a během vaření pravidelně odstraňujeme pěnu.
Nakonec přidáme celé kuličky pepře, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme, dokud se nepromění na měkkou hmotu. Uvařený vývar přefiltrujeme.
Hrách je potřeba nejlépe den předem namočit, poté slijeme původní vodu, přidáme čerstvou a vaříme do měkka. Nakonec ho prolisujeme nebo rozmixujeme.
Z části sádla a mouky vytvoříme jíšku a za stálého míchání metlou pomalu přidáme vývar z kostí a vaříme.
Po půl hodině přimícháme rozmačkaný hrášek, mletý pepř a pokračujeme v pomalém vaření.
Na konci vaření přidáme rozmačkaný česnek a drcenou majoránku. Můžeme také přidat trochu polévkového koření, ale není to nutné.
Servírujeme s opečeným rohlíkem nebo žemlí a posypeme petrželkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová polévka
Hrachová polévka je oblíbeným pokrmem, který se tradičně připravuje z sušeného hrachu. Tato zdravá polévka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což ji činí výživnou volbou pro všechny. Příprava je jednoduchá: hrachu se obvykle vaří s cibulí, mrkví a kořením, až změkne a vytvoří krémovou konzistenci. Podává se často s kousky uzeného masa nebo chlebem, což dodává pokrmu na chuti. Hrachová polévka je populární zejména v zimních měsících, kdy zahřeje a zasytí.