Italská čočková polévka

Každý má jistě povědomí o tradiční české čočkové polévce. Zkuste však její variantu s italským nádechem, která obsahuje slaninu a bohatou dávku zeleniny. Tato výživná polévka...
Ingredience aneb co potřebujete
2 hrsti čočky
1 sklenka drcených rajčat
1 mrkev
1 větší kousek celeru
100 g slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
250 ml vody
sůl (dle chuti)
mletý pepř (dle chuti)
olej (dle potřeby)
1 špetka cukru (dle chuti)
strouhaný parmazán (k podávání)
Postup vaření podle receptu
Čočku nejdřív propláchneme a namočíme na minimálně 2 hodiny. Potom vodu slijeme, přilijeme čerstvou vodu, přidáme bobkový list a tymián a vaříme, dokud nezměkne. Po vaření čočku scedíme.
Slaninu nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Dva stroužky česneku oloupeme a nasekáme. Očistíme mrkev a celer a nastrouháme je nahrubo.
Na pánvi osmažíme slaninu s cibulí a na závěr přidáme česnek. Pokud slanina neuvolní dostatek tuku, přidáme trošku oleje.
Do základní směsi přidáme mrkev a celer a ještě asi pět minut je restujeme.
Přidáme drcená rajčata, dochutíme solí a pepřem, a nalijeme asi 250 ml vody.
Vaříme zhruba 15 minut a poté do polévky přidáme uvařenou čočku.
Zahřejeme a rozmačkáme poslední stroužek česneku. Ochuťíme solí a můžeme přidat i špetku cukru.
Podáváme polévku s nastrouhaným parmazánem na vrchu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Italská čočková polévka
Italská čočková polévka, známá jako "Zuppa di Lenticchie", je výživné a chutné jídlo, které se tradičně připravuje z čočky, zeleniny a aromatických bylinek. Tato polévka je nejen rychlá na přípravu, ale také bohatá na bílkoviny a vlákninu. Obvykle se podává s olivovým olejem a čerstvým chlebem, což z ní činí ideální volbu pro chladné dny. Italská čočková polévka je nejen srdce zahřívající, ale také lahodná a zdravá alternativa k těžkým jídlům.