Vepřové na zelí a pivu
Na pánvi nebo v pekáči na tuku osmahneme kousek špeku, z bůčku odstraníme kůži a kosti, nakrájíme ho na větší kousky a posypeme moukou. Maso…
Ingredience aneb co potřebujete
pěkný kus vepřového bůčku
500 g kysaného zelí (scezené a propláchnuté)
300 ml piva
1 cibule
špek
hladká mouka
sladká paprika
pepř
sůl
kmín
Postup vaření podle receptu
Na pánvi nebo v pekáči opražíme na kostičky nakrájený špek, z bůčku odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na větší kusy a posypeme moukou.
Maso opražíme na špeku tak, aby se zatáhlo, poté ho vyjmeme z hrnce a na stejném tuku osmahneme cibuli.
Pak to zalijeme pivem, rozpustíme přípečky a přidáme zelí.
Maso osolíme, okořeníme pepřem, paprikou a kmínem, přidáme k němu i výpek a dusíme nebo pečeme přibližně 40 minut, dokud není měkké.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřové na zelí a pivu
Vepřové na zelí a pivu je tradiční české jídlo, které spojuje chutě vepřového masa a kysaného zelí. Maso se obvykle vaří na pomalém ohni, dokud nezměkne, a následně se podává s jemně dochuceným zelím. Pivo dodává pokrmu jedinečnou vůni a chuť, která se skvěle doplňuje s kyselostí zelí. Toto jídlo je ideální pro chladné dny a obvykle se servíruje s knedlíky, které zachytí šťávu. Vepřové na zelí a pivu je oblíbenou volbou nejen v domácnostech, ale i v restauracích po celé České republice.

Tomáš Rohlena