Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na středním ohni ji restujeme, dokud nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené další suroviny, například anglickou slaninu.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g žlutého hrachu v sáčku (loupaný půlený)
200 g libovější anglické slaniny
2 střední cibule
3 stroužky česneku
1 uherská klobása (nebo jiná)
1 střední mrkev
3 bobkové listy
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
3 lžíce oleje (nebo malá kostička sádla)
1 kostka zeleninového bujónu
případně krutony či něco jiného na dozdobení
Postup vaření podle receptu
Na naředěném oleji mírně osmahneme jemně nakrájenou cibuli a na středním ohni ji restujeme, dokud nezesklovatí.
Vložíme na kostičky pokrájené suroviny - slaninu, česnek, klobásu a chvíli je restujeme.
Oddělíme si dvě třetiny vytvořené směsi, kterou přidáme až téměř na konec, po "mixování".
Někdo může před dalším krokem lehce posypat maďarskou paprikou, ale jen na krátkou chvíli, aby se nezhořkla. Poté je třeba přidat 1,5 litru vývaru nebo vody s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu.
Po zalití vývarem přidáme omytý hrách, bobkové listy, nové koření, černý pepř, nakrájenou mrkev a bazalku, osolíme podle chuti a vaříme, dokud hrách nezměkne.
Odstraníme bobkové listy, kuličky nového koření a kuličky černého pepře, pokud je objevíme.
Všechno, co nám zůstalo v hrnci, rozmixujeme ponorným mixérem, až to bude hladké jako krém!
Do směsi přidáme klobásy, anglickou slaninu, česnek a cibuli a vše lehce povaříme dohromady.
Před servírováním můžeme ozdobit podle rodinných zvyklostí. (krutony/chřest/opečený rohlík nebo chleba/...)
Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
Hrachová polévka s klobásou, vyrobená z žlutého hrachu, je tradiční pokrm, který má své kořeny v české kuchyni. Tato sytá a výživná polévka se vyznačuje jemnou chutí hrachu, doplněnou o výraznou chuť klobásy. Příprava je jednoduchá a rychlá – hrách se nejprve povaří, poté se přidá podušená zelenina a nakonec klobása, která dodá pokrmu lahodnou pikantnost. Ideální jako vydatný oběd nebo večeře, hrachová polévka je skvělou volbou pro milovníky chutného a zdravého jídla.

Tomáš Rohlena