Zavařování recepty
Zavařování okurek, meruněk či třešní patří k nejoblíbenějším kratochvílím zdejších domorodců. Jenže zavařovat lze kde co a také všelijak – v troubě, myčce, mikrovlnce, v zavařovacím hrnci. Zavařování (sterilace) je vlastně konzervace, která zabrání bujení rozkladných mikroorganismů. Zavařováním totiž uniká ze sklenice horký vzduch a vzniká částečné vakuum. Po vychladnutí přitlačí vnější vzduch víčko ke sklenici a to pevně drží.
Zavařování v troubě je nejběžnější metodou. Trouba by měla být vyhřátá na 200 až 220 °C a sklenice zavařujte na plechu, na který nalijte cca 1,5 centimetru teplé vody. Sklenice by se také neměly navzájem dotýkat, aby se zabránilo jejich popraskání. Větší sklenice se zavařují 10–13 minut, menší 5–8 minut. Čas také uzpůsobujte tvrdosti či měkkosti plodů, které zavařujete.
Zavařování čehokoliv také vyžaduje pečlivou hygienu, takže se vždy umyjte ruce. Zavařovací sklenice i plody musejí být také řádně vydrhnuté.